Това се случи въпреки огромния натиск, оказан от зелени неправителствени организации, и най-вече българският клон на швейцарската организация WWF, чийто директор за България е Веселина Кавръкова, жена на еколога Тома Белев.

Съвместните действия на Министерство на земеделието и Министерство на екологията, както и добрата работа на екипа, правил Екологичната оценка на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, допринесоха за положителното решение на екологичния съвет.

Опит да саботират пасторализма (субсидираната паша) са направили и от Природонаучния музей към БАН, на който е било възложено да изработи доклада за оценка степента на въздействие върху биоразнообразието.

Преди две години природонаучният музей стана известен с факта, че в последните дни на мандата на Сандов и Белев като министър и зам. министър на екологията, получиха от МОСВ, без търг или конкурс, 4.7 млн. лв. В последствие по случаят започнаха проверки от прокуратурата и инспектората към Министерски съвет, които все още продължават.

Поради тази причина не е изненадващ и фактът, че Природонаучният музей, чиято управа е от приближения кръг на Тома Белев, е дал становище, искащо забрана за пашата в националните паркове.

Все пак през последните месеци се наблюдава положителна тенденция, че държавните институции не се поддават на натиска на неправителствени организации с неясни интереси, финансирани от чужбина.

Източник: trud.bg