На 11.08.2020 г. подсъдимият И.С. предложил на собственика на търговски обект на ул. „Втори юни“ в гр. Враца да асфалтира пространството зад заведението. Заявил, че работи в строителството и разполага с излишен асфалт. За работа поискал 300 лева. Предложението му било прието от предприемача, който оставил парите за заплащане на служителя си.

И.С. поискал да бъде откаран за вземане на машини, необходими за работа. Още при качването в автомобила настоял да му се плати за асфалтирането, като му била дадена договорената сума.

Междувременно обвиняемият дал указания на придружаващия го служител за маршрута на движение. На една от улиците му казал да спре и да изчака, но не се върнал и не отговорил на телефонни обаждания.

Извършителят на деянието е бил установен и привлечен към наказателна отговорност. Престъплението е било осъществено от него в съучастие с неизвестно лице, с което целели да набавят за себе си имотна облага чрез въвеждане в заблуждение.

Подсъдимият е осъждан. Последното престъпно деяние е извършено от него при условията на опасен рецидив.

Между защитата на И.С. и Районна прокуратура – Враца е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Определено му е наказание от 9 месеца „лишаване от свобода“ при общ режим на изтърпяване. То има последиците на влязла в сила присъда.