В малката зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей - Враца беше представена поредната инициатива в рамките на Програмата за патриотично възпитание, съобщиха за Medianews.bg от ВМРО - Враца. Темата на събитието бе „Стари сгради в град Враца”. Ваня Желязкова - уредник отдел "Нова история" в музея, представи презентация по темата пред ученици от СОУ „Козма Тричков”.

Младежите бяха впечатлени от историята, която се съхранява между стените на емблематичните за града стари постройки. В края на занятието учениците подредиха пъзели на някои от популярните сгради на Враца.

Програмата за патриотично възпитание се реализира в община Враца от 2012 г. под патронажа на тогавашния зам.-кмет и настоящ депутат Красимир Богданов. Оттогава тя претърпя сериозно развитие, осъществи десетки инициативи, обучаващи и възпитаващи децата в дух на родолюбие.

С нейната организация се ангажираха различни личности и институции: Врачанска Митрополия, Регионалният исторически музей, Младежки дом - Враца, Ученически Общински съвет, Мемориален комплекс "Ботев път", екипът на художествено-документалния филм "Ботев: От Голгота към Свобода", Регионална библиотека „Христо Ботев", Етнографско-възрожденски комплекс "Св. Софроний Врачански", Сдружение "Моята България".

От 2015 г. патриотичната програма се осъществява и на областно ниво. Освен Враца, в нея се включиха общините Бяла Слатина, Мездра и Криводол, а отделни прояви се осъществиха и в общините Козлодуй, Мизия и Оряхово.