Официалното откриване на Романския панаир ще стане на Димитровден - 26 октомври (петък), в 18:30 часа, когато на градския площад концерт ще изнесат Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от мездренското село Зверино и популярната попфолк певица Джина Стоева. Родената в Русе изпълнителка ще зарадва жителите и гостите на гр. Роман с изпълнения на най-известните си хитове "Пясъчен часовник", "Остани", "Да се преструвам", "Любов моя", "Желание", "Животът те обича" и др.

Малко преди това, от 17:00 часа, в сградата на Общинската администрация ще бъде открита обща художествена изложба "Скулптура" на възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.

Празникът на Роман ще продължи и на другия ден, 27 октомври. От 10:30 часа в събота на градския площад ще се състои "Весел детски празник" с участието на емблематичната естрадна певица от близкото минало и телевизионна водеща Росица Кирилова. Изпълнителката на "Учителко, целувам ти ръка", "Боса по асфалта" и "Моята кукла Барби" и клоунът Джуджи ще забавляват най-малките с любими детски песни, много музика, игри и други приятни изненади.