"Острият поглед на "Джеймс Уеб" разкри фини нишки от газ и прах в светещите спирални ръкави", отбелязват от ЕКА на уебсайта си. Посочено е също, че тази галактика вече е наблюдавана от космически телескоп "Хъбъл", изстрелян през 1990 г. и все още в експлоатация.

Европейската агенция, която е партньор на НАСА по проекта за "Джеймс Уеб", отбелязва, че "липса на газ" позволява по-ясно да се видят звездите в центъра на галактиката, разположена на около 32 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Риби.

Събраните данни "ще позволят на астрономите да идентифицират районите в галактиката, където се формират звездите, да измерят точно масата и възрастта на звездните купове и да разберат по-добре същността на малките прашинки, които се носят в "междузвездното пространство", отбелязват от ЕКА.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб", чиято стойност е 10 милиарда щатски долара, провежда своите наблюдения на 1,5 милиона километра от Земята.

Миналата седмица той за първи път откри наличието на въглероден двуокис в атмосферата на екзопланета, припомня Франс прес.