© Ваньо Стоилов

Митрополит Киприан е първият старозагорски владика, който служи в сградата на операта. Накрая на ритуала присъстващите хористи и солисти изпяха “Многая лета”, а митрополитът дари на операта икона на Св. Игнатий Старозагорски, покровителя на града.

Той се договори с ръководството на операта на 12 април тази година да дирижира изпълнението на “Реквием” от Моцарт на нейна сцена. Освен хорът и оркестърът на операта, ще участват солистите Ивайло Гюров, Гергана Русекова, Николай Моцов и Беса Лугичи от Косово, която учи в България оперно пеене. Концертът е предвиден за Велика сряда от Страстната седмица преди Великден, който тази година е на 16 април - това е времето, когато православните християни тъгуват заради страданията на Христос преди Възкресението.

Новият Старозагорски митрополит е известен като добър диригент. Във Враца, където служи преди избирането му за владика в Стара Загора, той създаде и дълго време ръководи Епархийския хор на Врачанската епархия “Св. Софроний еп. Врачански”. Още в първото си интервю в деня, когато бе въдворен като Старозагорски митрополит, Киприан не скри пристрастията си към операта и обеща да бъде чест неин гост.

Източник: 24chasa