Д-р Марина Стефанова (фондация „Каузи“) по време на обучението по фирмен мениджмънт
Д-р Марина Стефанова (фондация „Каузи“) по време на обучението по фирмен мениджмънт

Йоана е ученичка в Лом, наследствен предприемач. Мечтата ѝ е да създаде собствен бизнес в хранителната индустрия, който да допринесе за развитието на града, да промени качеството на живот и да ѝ даде финансова независимост. Зрялото ѝ мислене и трудолюбие доведоха до създаването на качествен бизнес план, който би представлявал интерес за всеки инвеститор.

Поли е завършила Бизнес планиране в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Семейството ѝ се е занимавало с ресторантьорство в село Сталийска махала, но след инцидент със сградата, която притежават, бизнесът спира. Поли иска да възроди ресторанта в селото и да продължи работата на родителите си. Знанията, които е натрупала по време на ученето си, помогнаха за качественото и реалистично планиране на бизнеса.

Йоана, Поли и още повече от 20 млади жени и момичета от града участваха в обучения и консултации, които им помогнаха да формират собствени идеи за бизнес, да съставят бизнес плановете си и да се подготвят за представянето им пред инвеститори. Двете начинаещи предприемачки ще участват в Младежка предприемаческа борса в края на годината, която ще се организира в София от фондация „Каузи“. Това ще им даде възможност да представят идеите си пред потенциални инвеститори и да търсят финансиране за тях.

Обученията и консултациите са част от пилотната фаза на инициативата WENTPower на фондация „Генерация“, гр. Лом и на фондация „Каузи“, гр. София, подкрепена от Българския фонд за жените. Целта ѝ е да насърчи предприемачеството сред млади жени и момичета от Лом и то да се превърне в реална и достъпна кариерна пътека. Проектът планираше включването на 10 участнички между 15 и 35 години, но обхватът му се разшири и в него участваха над 20 жени и момичета.

Поради интереса към инициативата и резултатите от нея, организаторите от фондация „Генерация“ търсят възможност за финансиране на следващо издание. WENTPower е част от националната кампания за насърчаване на дарителството #БългарияДарява, водена от повече от 10 неправителствени организации.


Източник: generation-bg.org