Подсъдимият е управлявал лекия автомобил в тъмната част на денонощието със скорост от 82 км/ч - несъобразена с осветеността на пътя и по непредпазливост е предизвикал катастрофа. Той е настигнал попътно движеща се мотофреза “RAIDER RD“, с прикачено към нея самоделно ремарке, нерегистрирано и без необходимата светлинна сигнализация за движение по републиканската пътна мрежа, и е блъснал с предната част на автомобила ремаркето в задния капак, при което по непредпазливост е причинил смъртта на седящия в ремаркето В. В. (на 70 г.).

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия Й. Ч. и неговата защита се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие - по гл. 27, чл. 371 т. 2 от НПК. Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Съдът наложи на Й. Ч. ефективно наказание, което след редукцията е две години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“ на изтърпяване. Съдът също лиши подсъдимия от правото да управлява МПС за срок от две години, считано от влизане на присъдата в законна сила. Той ще заплати и направените разноски в досъдебното производство.

В това съдебно производство не бяха предявени граждански искове.

Мотивите на съда ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца не е окончателна, а подлежи на обжалване и протестиране в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.