Младите мъже от Роман дали всевъзможни обяснения, за причините да не носят със себе си личните си карти, но актовете не им се разминали. Какво трябва да знаем, за задължението си относно личните документи:

Всеки представител на полицията а има право да изиска удостоверението на самоличността с документ- обясняват от МВР. Несъстоятелно е оправданието на хората, че от страх да не бъдат обрани от джебчии, повечето не носят в себе си дори личните си карти. Правилното съхранение и опазване на документите за самоличност е персонална отговорност на всеки, съобщава БНР. Ако някой загуби личната си карта или бъде обран, трябва по най-бързия начин да сигнализира за това в полицията.

Съществува алтернатива за тези, които не желаят да удостоверяват самоличността си с този документ. Тогава за проверка на самоличността може да бъде ползван паспорт за пътуване в чужбина или шофьорска книжка. Ако обаче лицето не носи в себе си никакъв документ за самоличност може да се наложи да бъде отведено за справка в полицията и дори да му бъдат взети отпечатъци, отбелязват експертите.

Ако загубите или унищожите документ за самоличност, глобата е от 20 до 150 лева. Ако сте жертва на джебчии, трябва да посетите най-близкото до инцидента РПУ, където се дават пълни обяснения за случилото се. От полицията съветват да не се лъже, когато един документ е изгубен или унищожен поради небрежност с довода, че е бил откраднат, тъй като и в тези случаи може да има определени последици.