В първия вариант Румъния, България и Гърция са групирани в един часови пояс, като при него страните от Сърбия до Белгия и Холандия ще са в една зона, а само Португалия и Великобритания са в отделна. Вторият вариант е държавите от България до Холандия да са в една зона и само Португалия и Великобритания да са в отделна.

„Това са вариантите, които са изгодни на Европейския съюз, като идеята е да не се прекъсват традиционни икономически отношения и транспортните връзки между определени страни“, коментира Новаков.

Все още обаче държавите членки не са взели окончателно решение по въпроса кое часово време предпочитат. Това трябва да стане до април 2019 година.

„Дотогава все още нищо няма да е ясно, но България е сред най-активните в това отношение“, обясни още евродепутатът.

17 320 души у нас са взели участие в анкетата, която целеше да се видят нагласите на хората. Допитването у нас започна на 20 септември и приключи в 17,30 часа на 11 октомври. Според проучване на „Екзакта Рисърч Груп” близо 50% от българите предпочитат зимното часово време. Все още обаче няма окончателни резултати и данните тепърва ще се анализират. Следващата седмица обаче те трябва да бъдат изпратени до Съвета на ЕС.

Междувременно от бизнеса изразиха позиция, че лятното часово време е по-изгодно за страната ни от икономическа гледна точка. Те изтъкнаха като аргумент развиващи се сектори като туризъм и селско стопанство, които имат немалък дял у нас.

„Това обаче не е от толкова съществено значение за нас, няма да водим война и по тази тема. Затова и аз самият не съм участвал в анкетата. Важното е обаче, че беше взето решение часовото време да не се сменя“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал у нас Васил Велев.

Директори на столични училища пък изразиха мнение в социалните мрежи, че при едносменно обучение зимното часово време е най-благоприятно.

„За големите училища на две смени няма благоприятен вариант... Ако е зимно часово, за първа смяна е добре - ученици и учители стават в светлата част на деня и са далеч по-концентрирани, но пък втора смяна са до късно в тъмната част на деня и това е благоприятно. При лятното часово – обратно - първата смяна започва по тъмно, а е по-благоприятно за втората смяна“, написа в профила си във Фейсбук директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов” в столицата и бивш зам.-министър на образованието Диян Стаматов.