Одобрените проекти на Община Мездра са свързани с укрепване на свлачището в село Игнатица и провеждането на два средновековни фестивала в Археологически комплекс “Калето“ и в Община Добрословени, Румъния.

Община Мездра е бенефициент по проект "Добре дошли в Средновековието“ от Приоритетна ос 2 - Зелен регион, с бюджет 495 103 евро, от които 420 932 европейско, 64 363 национално и 9 902 евро собствено финансиране. Съвместното проектно предложение на общините Мездра и Добрословени е класирано на 20-то място от общо 55 одобрени проекта по тази приоритетна ос. Проектът предвижда провеждането на два фестивала за популяризиране на средновековните бит, култура и традиции. Единият ще се проведе в Археологически комплекс “Калето“ в рамките на 4 дни. В него ще вземат участие представители от трансграничния регион. Предвижда се финалът да съдържа презентации и открити уроци по средновековни бойни техники, презентации на средновековни облекла и ритуали, както и на средновековна кухня.

В рамките на проекта за нуждите на Археологически комплекс “Калето“ ще бъдат закупени автентична юрта, използвана от прабългарите за техен дом; средновековни костюми, снаряжение и оръжия за пет различни типа войни от средновековието; професионална система за представяне, озвучаване и презентиране на събития.

В проекта е заложено и реализиране на Римски фестивал в община Добрословени, Румъния. В рамките на 4 дни ще бъдат представени презентации и открити уроци на римски военни техники, на римско облекло и римска средновековна кухня. Римският фестивал ще завърши с презентация на двата интегрирани туристически продукта на най-големите туристически борси в България и Румъния.

Вторият проект на Община Мездра е по Приоритетна ос 3 - Безопасен регион, с наименование "Съвместни усилия срещу природни бедствия” и е класиран на 12-о място от общо 16 одобрени проекта. Той е на обща стойност 937 151 евро, от които 796 591 европейско, 121 820 национално и 18 752 евро собствено финансиране. Проектът ще бъде изпълняван съвместно с жандармерията на окръг Мехединци и Община Мездра. Проектът касае укрепване на образувало се свлачище на левия склон на дере Керекушко, в северозападната част на с. Игнатица и обхваща участък от левия склон на пътя за с. Зверино. Предвидено е и изграждането на система за ранно оповестяване.

Свлачището в Игнатица е регистрирано в края на 2006 г. като периодично се активира и е засегнало почти цялата ширина на външната лента на пътното платно в участък с дължина около 85 метра. Надолу по склона то е с дължина 35-40 метра. Под него, в зоната на стръмния бряг на дерето, е формирано друго свлачище с по-малка площ и дълбочина.

При последващо активиране на свлачището, изградената през 2008 г. подпорна стена се е деформирала в участък с дължина 48 м, като по пътното платно са отворени пукнатини на скъсване. Склонът е подложен на периодични оводнявания и активиране на свлачищни явления, в резултат на които прилежащата инфраструктура е заплашена от разрушения.

От румънска страна се очакват закупуване на високопроходим автомобил и модернизиране на техниката в жандармерията на окръг Мехединци.

Предстои да стане ясно кои от 85-те проекти, одобрени на втора фаза от Комитета за Наблюдение, ще бъдат финансирани за изпълнение по Програма Interreg V-A Румъния - България.