Вековната мечта на хората от региона днес е реалност. От старта на проучванията за ситуирането на новия мост между Видин и Калафат през 1992 г. до строителството и откриването на съоръжението изминават 21 години. На 13 май 2007 г. е направена първата копка на Дунав мост 2 при км.796 на река Дунав. През октомври 2012 г. е завършен грубият строеж на съоръжението, а в края на май 2013 г. мостът и пътната инфраструктура са готови.

На 14 юни 2013 г. съоръжението е открито официално. Лентата на Дунав мост 2 прерязват двама работници от Видин и Калафат, работили на историческия обект от началото на строежа му. В съоръжението са вложени 255 660 901 евро - заеми и безвъзмездна помощ. Свързващата инфраструктура на румънския бряг е финансирана отделно с 35 962 500 евро.

За отбелязването на 5-тата годишнина на Дунав мост 2 е подготвена специална празнична програма за гражданите на Видин, съвместно с общините Видин и Калафат Организиран бе конкурс за детски рисунки, под наслов "Нашият мост", тъй като мостът вече е една от емблемите на Видин. Конкурсът за детски рисунки е с много награди за децата.

Програмата включва полет с балон, който еднократно ще лети от Видин към Калафат или от Калафат към Видин, в зависимост от посоката на вятъра, празничен концерт на откритата сцена на Художествената галерия във Видин. В концерта ще участват деца от Видин и от Калафат. В събота в района на Дунав мост 2 ще има електрически велосипеди и безплатен превоз с автобус от Видин до Калафат, както и скокове с бънджи от моста.