Служебният министър на образованието обясни, че при първоначалното подаване на концепцията има възможност тя да бъде коригирана ако проверяващите открият пропуски. “В тези срокове те ще могат да подават и коригираните си концепции”, допълни проф. Пенов.

“Екипът на министерството ще продължи да съдейства на крайните получатели с консултации, с отговори на текущи въпроси, така че да можем в съответните срокове да реализираме тази идея и средствата да стигнат до училищата“, категоричен е служебният министър.

“Когато говорим за крайни получатели говорим за всички 2271 държавни и общински училища и центрове за специална образователна подкрепа на територията на Република България”, уточни той.

Проф. Пенов отбеляза, че темата вълнува учениците, учителите и директорите. “Целият екип на министерството свърши огромна работа по проекта”, подчерта той. Служебният министър на образованието посочи, че училищата ще получат средствата ако бъде подготвена необходимата опростена документация.

Проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ подчерта, че основната цел да е се повиши интересът към науката и научите изследвания на учениците.

“Ще бъде финансирано изграждането на кабинети в пет области - роботика и киберфизични системи, дизайн и 3D прототипиране, природни науки, зелени технологии и устойчиво развитие и математика и информатика. Това е най-мащабната процедура - над 530 млн. лв. Отделните училище в зависимост от броя на учениците си през последните три години ще бъдат финансирани със суми за изграждане на STEM среда между 50 000-600 000 лв.”, отбеляза той.

Директорът на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ посочи, че в страната има значителна липса на инженери в различни специалности, както и на учени. “Имаме поне 3 пъти по-малко учени на глава от населението отколкото средно за ЕС. Със STEM се надяваме по атрактивен начин да привлечем повече ученици към природните науки, инженерството и математиката, така че да бъде по-ефективно и успешно развитието на страната в бъдеще”, добави той.

Заместник-министърът на образованието Надя Младенова посочи: “Идеята на средствата, които ще бъдат отпуснати по ПВУ е всяко дете да развие своя потенциал. С тази програма това ще бъде възможно”, каза тя.