Вчера на среща между изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и магистър-фармацевт Лидия Нейчева бяха дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница. Натрупаните проблеми продължават да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на болницата, под формата на лихви, запори и растящи дългове.

Припомняме,че преди седмица, на 28 септември, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети МБАЛ „Христо Ботев“. С ръководството на лечебното заведение той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване. „Проблемът с врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово“, заяви министърът при посещението си в болницата. От думите му стана ясно, че МЗ авансово е превело парите за спешност и за отдалеченост, за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.

Ще направим всичко възможно болницата да я има, декларира министърът тогава. Според него такива натрупвани години наред стари задължения, с по 11%-12% лихва, са воденичен камък, който тежи не само на МБАЛ „Христо Ботев “Враца, но и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч.


Източник: government.bg