За тяхното превъзпитание държавата прилага различни мерки. Някои са настанявани в специализирани заведения, други са задължавани да участват в различни курсове, трети са принуждавани да се извинят на пострадалото лице, съобщава „Монитор“.

Има и такива обаче, които се озовават зад решетките за убийство или опит за убийство. Техният брой е най-малък - около 10 са непълнолетните, отишли зад решетките заради отнет живот. Те всъщност са пращани в затвора, едва когато навършат пълнолетие, без значение, че престъплението е извършено, когато са били под 18 години.

Подобен може да се окаже и случаят с 15-годишния Иван, който закла 11-годишната Никол в асансьор в бургаския квартал "Меден рудник'. За такова деяние законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, но тъй като лицето е непълнолетно наказанието се редуцира от 3 до 10 години затвор.

При доказване на вината му той ще трябва да изтърпи остатъка от наказанието си зад решетките, след като навърши 18 години.

Най-много деца са водени на отчет в детските педагогически стаи към МВР за престъпления, различни от убийства. Те са малко над 9 хил, като най-много от тях са в Северозападна България, където и е най-бедното население – около 1267.

Отличник по брой деца престъпници е Смолян. Там са регистрирали едва 90 хлапета. С всички водени на отчет подрастващи от Детска педагогическа стая се занимават специалисти, които правят опити да ги превъзпитат. Това включва най-вече разговори със специалисти, които се провеждат почти ежеседмично.

Други близо 5 хил. деца, с които работи МВР, за да ги вкара в правия път, са извършители на по-тежки престъпления.

Разчетът показва, че най-често става въпрос за кражби и разпространение на дрога. Заловените непълнолетни дилъри само за година са 407, като от тях близо 80 са момичета. Крадците, установени от МВР, пък са цели 3020. И то само за година.

Най-много посегателства от непълнолетни е имало от магазини и големи търговски вериги. Според статистиката това са 1000 деца, които са крали дрехи и хранителни продукти. 706 пък са разбивали чужди домове и са си тръгвали със злато, пари и техника.

Над 100 пък са успели дори да откраднат автомобили, които после се разглобили и разпродали на части. 15 хлапета пък са били обвинени в опит за изнасилване и в довършено такова. За блудство със съученички са регистрирани 61 момчета. По-стари данни показват, че голяма част от престъпленията в страната се извършват от хора, родени след 1980 година.

Основен проблем обаче са хлапетата. Всяко трето дете, което е извършило нещо нередно, задължително рецидивира, като продължава да прави нови престъпления. Най-вече това са телефонни измами, джебчийски кражби и противообществени прояви.

Източник:monitor.bg