През 2016 г. търгът бе обявен още през април, но миналата година социалната агенция обяви поръчката чак в средата на ноември. Срокът за подаване на офертите беше до 20 декември. Това означава, че най-рано напролет хората биха могли да получат пакетите си с продукти.

Практиката обаче сочи, че търговете винаги се проточват, защото има обжалване от некласираните фирми и се налага АСП да обявява нови обществени поръчки. Храните за 2016 г. бяха раздавани до есента на миналата година заради обжалвания и нови търгове. В резултат храните се раздават на части и на няколко пъти. Всичко това заедно със забавянето поставя под сериозно съмнение ефективността на изразходваните пари.

За тази зима пакетите трябва да включват 17 продукта, а целият проект е на стойност близо 16.4 млн. лв. АСП ще купи брашно, ориз, спагети, лютеница, консерви с домати, грах, конфитюр, леща, захар, олио и др. През 2016 г. поръчката беше за повече от 19 стоки, но беше за над двойно повече пари - 48 млн. лв. Тогава разликата бе, че към продуктите имаше и обикновени бисквити и вафли.

Според оценката на АСП за ефекта от програмата благодарение на получените храни бедните хора са спестили до 5% от месечния си доход. Общият бюджет на програмата до 2020 г. е 123.3 млн. евро. Освен храните се осигурява и топъл обяд на бедни и бездомни хора. Близо 6.2 млн. евро от общия бюджет са за техническа помощ.

Цената на един пакет за 2016 г. бе около 118 лв., тоест двойно по-скъп от този за 2015 г., когато пък се даваха повече видове храни. Според анализа на АСП за ефекта от оперативната програма пакетите са били от най-голяма помощ за самотно живеещите възрастни хора над 65 г. - така те са спестили месечно по 5 на сто от дохода си, или по почти 10 лв. на месец. През 2015 г. "спестената сума" е била над 2 на сто, или по 4.35 лв., като 38 на сто от потребителите на пакетите са пенсионери над 65 г.