© Държавен архив - Монтана

Началникът на отдел „Държавен архив” – Монтана Ангелина Емилова привества гостите и поднесе кратка информация за самия ден.

Главен експерт Мариан Замфиров представи изложбата, която е изготвена от ДАА през 2018 г. по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Художник на изложбата е Михаил Танев. На 27 табла се проследяват историите на българските праведници. Двадесет са българите, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“, заради приноса им за спасяването на български евреи.

Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Наред с тях има напълно непознати имена, имена на обикновени хора, които рискуват живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Именно тези истории са и акцентът на експозицията. Целта е да се покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. В изложбата е отделено място на първите прояви на омраза и антисемитизъм преди приемането на Закона за защита на нацията. В хронологичен порядък е изведено антиеврейското законодателство в България от 1941 до 1944 г. В експозицията са проследени преследването и защитата на българските евреи в годините на Холокоста.

Изложбата ще гостува в Държавен архив – Монтана до 9 февр. 2023 г.