Агенцията за социално подпомагане изплаща финансовата подкрепа, заявления не се подават.

Текстът от бюджета, който регламентира изплащането на добавката, не прави разлика между вида пенсия, дали е за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност или социална. Достатъчно е да е в посочения диапазон, коментира пред БНР Людмил Димитров, старши експерт в социалното министерство.

„Тук се взема предвид размера на пенсията, която се получава. Пенсия, сбор от пенсии и добавки. Всички, които са правоимащи лица и са в списъците, подадени от НОИ, правото им е гарантирано и те ще получат тази помощ. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лева месечно, тя няма да се взема предвид“, добави той.

Част от пенсионерите със социални пенсии, такива с недостигащ стаж или с инвалидни под границата от 300 лева обаче коментират, че това е дискриминация спрямо тях. Затова Димитров припомни, че те пък попадат в обхвата на друго осигурено подпомагане като енергийни помощи и други:

„Помощи по закона за социално подпомагане. Тези, които са с увреждания, получават всички форми на подкрепа по закона за хората с увреждания, за преобладаващата част от тях „топъл обяд“, получават подкрепата с хранителни пакети".

Групата хора с пенсия от 300.01 до 369 е избрана за еднократната помощ и защото от нова година минималната за стаж и възраст бе увеличена от 250 на 300 лева, което е ръст от 20 процента, а тези с доход до линията не бедност бяха компенсирани.