За потребителите и бизнеса това означава поевтиняване на фактурите на всички клиенти на топлофикациите у нас, които са на газ. Най-вероятно това ще бъде отразено в изравнителните фактури за настоящия отоплителен сезон, обясниха от КЕВР. Заради извънредното положение отчитането на радиаторите няма да бъде извършено през май, каквито са законовите изисквания, а ще продължи и през следващите месеци, което ще даде възможност на топлофикациите да преизчислят сметките, пресмятайки намалената с 40 % цена на газа.

На домакинствата обаче няма да бъдат връщани пари. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите фактури месец за месец.

Фирмите, които са купували газ от свободния пазар, ще трябва да се договарят поотделно с "Булгаргаз" за тяхното обезщетение

До 30 дни КЕВР трябва да преизчисли какви суми следва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ, обясни председателят на Парламентарната комисия по енергетика.

"След като КЕВР се произнесе, има 14-дневен срок, в който съответно "Булгаргаз" трябва да изчисли сметките и до края на май надвзетите пари ще бъдат по сметките на клиентите на "Булгаргаз", поясни Валентин Николов, председател на Парламентарната комисия по енергетика:

Едва след това тополфикацииите и газовите дистрибутори компенсират битовите потребители, заради завишените сметки от август миналата година до края на март.

"Ще стане с прихващане за онези, които продължават да бъдат клиенти на топлофикации или там, където са газифицирани и са купували от "Булгаргаз", или с пари на онези, които вече не са клиенти. На тях ще им бъдат върнати живи пари." - посочи Таско Ерменков от ПГ на "БСП за България".

Шефът на КЕВР увери, че няма да има ощетени клиенти.

"Принципът е да бъде справедливо връщането на надвзетите суми за всички български потребители на природен газ, който е закупен от "Булгаргаз". А самият "Булгаргаз" го е получил от "Газпром Експорт", коментира Иван Иванов.

За да бъде удовлетворено и искането на бизнеса, който е купувал газ от свободния пазар, депутатите премахнаха забраната в първоначалния законопроект фирмите да се договарят за компенсацията директно с "Булгаргаз". Индустрията претендира за 45 млн. лв., надписани във фактурите от август миналата година.


Източник: news.bg