Министърът обясни, че подобен фонд има в Унгария и той работи успешно повече от 10 години, като в скоро време там ще направят и фонд за обезщетения при суша.

Според Танева, за съжаление, диалогът с неправителствения сектор в земеделието не е успешен. „От 2016 г. тръгна идеята за национална противоградова защита. ИА за борба с градушките започна реализацията на проект в две посоки - в Южна България с разширяване на обхвата на защитата с противоградови ракети, като има отворени нови пунктове. В резултат защитената територия се увеличи с близо 5 млн. дка от 13 на 18 млн. дка. За Северна България от 2016 г. досега започна процедура без допълнително целево финансиране за радар в Шумен за противоградова защита по самолетен способ. Ако имаме готовност за финансиране, то ние сме готови за национално покритие”, обясни тя.

По думите й, способът е по-ефективен, защото опасните градоносни облаци се обработват в самото начало на зараждането му и не само при попадането му в обхвата на ракетната площадка.

„Всичко това можеше да функционира от тази година, но не постигнахме консенсус със земеделските производители, които трябваше задължително да внасят вноски, за да получават компенсации. Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче на практика обяви стачна готовност, ако това се приеме. Те отказаха да плащат и продължихме разговорите”, обясни тя и информира за нов проект, по който се работи в момента. Той се отнася за създаването на взаимно-спомагателен фонд за обезщетение за климатични събития към ДФЗ-Разплащателна агенция, който да акредитиран и доброволен. „По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) Европейският съюз предоставя средства за управление на риска. Ние не ги ползвахме досега и ги прехвърляхме, защото нямахме годен бенефициент. С този фонд ще можем да ги ползваме и планираме да го нотифицираме, защото има преходен период. Със средствата от Европа ще компенсираме земеделските производители. Само този обаче, който участва доброволно”, каза още Танева.

Министърът припомни как през миналата година обезщетенията за пострадалите от градушки са били платени веднага и са пари са получени и за 2018-та.

Относно коронавируса Десислава Танева обясни, че обичайно от Китай се внасят екзотични продукти, като подправки и някои храни. „В това отношение няма място за паника заради новия коронавирус, ако се спазват обичайните правила за хигиена и контрол. Тези продукти пътуват дълго, а коронавирусът не е издръжлив и няма как да оцелее, независимо от транспорта”, уточни тя.