В докладната се посочва, че деинституционализацията е процес на замяна на институционалната грижа за деца с грижа в семейна среда или в среда, близка до семейната в общността, който не се ограничава само до извеждането на децата от институциите. В Община Враца е изготвен План за закриване на Дом за деца лишени от родителски грижи "Асен Златаров” за периода 2016-2020 г., в който е заложено поетапно намаляване на капацитета на социалната услуга.

Съгласно заповед на Агенция "Социално подпомагане" от началото на тази година е извършена промяна в капацитета на ДДЛРГ "Асен Златаров", който е сведен до 50 места. В момента там са настанени 39 деца и младежи.

Община Враца предвижда изграждане на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания с капацитет - 12 места, Наблюдавано жилище за младежи (18-21 г.) - 6 места и Преходно жилище (15-18 г.) - 8 места. Основната цел е осигуряване на възможност за настаняване на децата и младежите от ДДЛРГ "Асен Златаров" и получаване на качествени услуги в общността, които да заменят институционалния модел на грижа според индивидуалните им потребности. На предстоящата сесия общинските съветници ще приемат План за закриване до 2020 г. на Дом за деца лишени от родителска грижа "Асен Златаров".