Схемата започна да действа към края на декември, а срокът за кандидатстване изтече в началото на януари. Към момента НАП продължава да изплаща помощи на фирмите и да разглежда заявления. От публикуваните условия в сайта на ведомството става ясно, че по схемата няма определен минимален праг на финансова подкрепа. Максималният размер на финансирането пък е между 150 000 и 300 000 лв. Това каква сума ще получи дадена фирма, зависи от няколко фактора. Един от тях е от коя заповед на здравния министър е засегнат търговецът. До 150 000 лв. получават тези кандидати, спрели работа до 31 януари 2021 г. съгласно заповеди на здравния министър от октомври, ноември и декември 2020 г. До момента подпомогнатите с тази сума фирми са 44, показа проверка на „Монитор” в сайта на приходното ведомство.

Повече пари се дават на тези фирми с продължен срок на преустановена работа. Това стана със заповедите на министъра от януари и февруари 2021 г., като допълнителната сума от още 150 000 лв. е помощ за период на спиране на дейността от 1 февруари до края на март 2021 г. Реално в този обхват попадат нощните заведения, баровете и други бизнеси, които все още не работят заради наложените противоепидемични мерки.

Иначе размерът на помощта зависи и от икономическата дейност. С до 20% от оборота могат да бъдат подкрепени детски занимални, творци, ресторантьори, наемодатели, брокери, фирми, които се занимават с поддържане на добро физическо състояние, с прожектиране на филми, с разпространение на филми и телевизионни предавания, с опазване и стопанисване на културно-исторически паметници и места. С до 10 на сто пък могат да бъдат подпомогнати тези търговци, които се занимават с търговия на дребно, с изключение на търговията с автомобили и мотоциклети.