Тома идва от еврейската дума за близнак. Православната църква почита паметта на Свети апостол Тома. Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, тъй като според една от версиите много приличал на Христос.

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за "Уверението Томово". В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови.

Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек. Тъй като апостол Тома бил изкусен строител, на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка, а 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Апостол Тома проповядвал в Парта, Мидия и Индия. Успял да привлече към христовата вяра мнозина. За наказание бил хвърлен в огнена пещ върху нажежена желязна скара, но останал невредим. Повели го извън града, за да го умъртвяват, а след него вървели нови вярващи в силата на Христовата вяра. Апостолът ги благословил преди да почине мъченически. Мощите му били пренесени в Месопопитамия, а на гроба му ставали чудеса.

Днес имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава, Томи. Честито на имениците!


Източник:
pravoslavieto.com