По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на християните духовна сила, за да извървят до края пътя на пречистването - до деня на Възкресението.

Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра. Затова всички Свети тайнства - кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия (свето причастие) , се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

Всички Свети благословения се дават с кръстния знак, а храмовете, свещените предмети и одежди се освещават с Честния кръст. Без Кръста е немислимо което и да било литургично действие.

Като средство за наказание разпятието е използвано най-напред във Финикия и Картаген, откъдето преминава в Рим, а от Рим в Палестина. Според римския държавник, философ и блестящ оратор Марк Тулий Цицерон, живял от 106 до 43 г. преди Христа, кръстното наказание се считало за най-жестокото и най-позорното, на което римски граждани не били подлагани, а само роби и големи престъпници. Осъдените носели сами кръста си до мястото на разпятието.

В началото на Новозаветните времена, в родината на богоизбрания еврейски народ, в столицата Иерусалим, Христос бил предаден от своя ученик. Римският прокуратор Пилат Понтийски оставил съдбата на Спасителя на народа и първосвещениците, които го осъдили да бъда разпнат,и си измил ръцете. Носейки кръста си, Христос излязъл на мястото, наречено Лобно, на еврейски – Голгота, и там го разпънали. Оттогава кръстът се превърнал в оръдие на всемирното спасение, а Голгота - най-светото Жертвоприношение.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят, преживявайки най-голямата болка и унижение. Смъртта му се смята за животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.

На този ден християните специално се покланят на един от най-ярките символи на християнската вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия.