Света мъченица Татяна произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса - човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва. Тя се отказала от светските радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически светец.

След смъртта на жестокия император Хелиогабал, изключително свиреп към християните римски император, управлението поел братовчед му, император Александър Север. Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей, поради което гоненията на християните спрели и в Рим се възцарило спокойствие.

Един ден обаче, без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, Александър наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.

Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.

Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й. Накрая, около 225 г. н.е., Татяна и баща й били обезглавени.

Св. Татяна е особено почитана в Русия. По традиция, датираща още от XVIII век, руското студентско братство смята светицата за свой небесен закрилник. Смята се, че именно на този ден през 1755 г. императрица Елисавета Петровна е подписала указ за основаването на Московския университет. Всяка година на Татянинден (25 януари ст. стил.) руският патриарх отслужва в нейна памет литургия в университетския храм на най-старото и реномирано висше учебно заведение в Русия, чийто патрон е св. мчца Татяна.

Източник: pravoslavieto.com