С благословението на неговия духовен старец Неврокопския митрополит Натанаил и в съгласие с блаженопочиналия и приспопаметен Български патриарх Максим архимандрит Григорий преминава на послушание в Софийска епархия. На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, оценявайки качествата на архимандрит Григорий го предлага за свой втори викарий. Св. Синод на Българската православна църква уважава желанието на Българския патриарх като Софийски митрополит, признава качествата на архимандрит Григорий и взема решение за епископско ръкоположение на архимандрит Григорий с титлата "Браницки".

На 29 октомври 2010 г. в съборния храм на светата Троянска обител "Успение Богородично", когато се отбелязва и 96-годишнината на патриарха, се извършва хиротонията на Браницки епископ Григорий от Неврокопския митрополит Натанаил.

През 2011 г. Св. Синод взима решение да назначи Браницкия епископ Григорий за игумен на Троянската света обител.

На този пост престоява до момента, в който новият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит го припозна като достоен за свой викарен епископ за Софийска епархия.

Дядо Григорий е един от монасите на образцовата Хаджидимовска монашеска школа, дала едни от най-качествените млади духовници на Българската православна църква. Като такъв през настоящата година беше избран за Врачански митрополит На многая лета!