© Интернет

Какво е аутизъм?
Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите, а вследствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация. Това състояние се свързва с повтарящо се поведение като натрапчиво подреждане на предмети или следване на строга последователност.

Ето и кои са най-често срещаните сигнали, че нещо не е наред с детето ви.

* Липсват усмивка или други разпознаваеми прояви на радост до и след шестия месец.

* Липса на интонационна размяна на звукове, усмивки или различни лицеви изражения до или след деветия месец.

* Не реагира на името си до десетия месец.

* Не бърбори (не гука и не експериментира със звуци и звукосъчетания) до дванайсетия месец.

* Не изговаря думи до шестнайсетия месец.

* Не изговаря смислени фрази от две думи (без да имитира или повтаря) до втората година.

* Престане да говори или изгуби социални умения на каквато и да е възраст.

* Липсва (или е редуциран) очният контакт.

* Не е сформирана или много рано е изгубена присъщата на повечето му връстници способност да изразява, разбира и интерпретира универсални емоции.

* Не играе с играчките по предназначение. Дълго се задържа в еднотипни дейности. Повтаря многократно едно и също действие.

* Намалено или липса на присъщото детско любопитство и изследователски интерес.

* Затруднениe да играe спонтанно, разнообразно, на ужким, с преструване, с влизане в роли.

* Не изпълнява заръки, има слабо развити навици за самообслужване.

* Не възприема някои общи опасности и общи инструкции.

* Реагира стресово на промените на лица, предмети, детайли от обкръжението, които са подредени по определен начин.

Възрастта е посочена в по-широки граници с идеята да се отчетат индивидуалните темпове на развитие на всяко дете. Наличието на един или няколко от изброените симптоми/характеристики не означава на всяка цена диагноза аутизъм, а е сигнал за повишено внимание и за предприемане на следваща стъпка – консултация с детски психиатър.

Знаете ли, че...

Около 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм, което го прави най-бързо нарастващото сериозно нарушение в психическото развитие в международен мащаб. При момчетата вероятността да бъдат засегнати от това състояние е четири пъти по-голяма, отколкото при момичетата. Симптомите може да варират от много леки до тежки и затова говорим за аутистичен спектър. Няма две деца с аутизъм, които да са напълно еднакви. Всяко момче и момиче се намира в различна част на спектъра. А също толкова важно е да се знае, че всеки родител, учител и близък също ще бъде в различна точка от спектъра, следвайки уникалните нужди и развитие на своето дете.

Разстройствата от аутистичния спектър обикновено могат да бъдат надеждно диагностицирани до 3-годишна възраст. Новите тестове показват, че когато родителите имат съмнения, че нещо не е наред, те обикновено са прави. Най-добри резултати се достигат, когато специалисти, терапевти, родители и учители обединят усилията си и следват единен терапевтичен план, съобразен с индивидуалните характеристики на малчугана.

Аутизмът е само един нюанс от детския характер, който не го определя като личност. Никой не знае на какво би могло да е способно хлапето след време. Ако то усеща, че околните смятат, че е "неефективно" неговият естествен отговор ще бъде: "Защо да опитвам?"

Източник: edna.bg