Чрез тестване на паметта и логическото мислене, пъзелът стимулира мозъка и може да подобри уменията за броене.

Пъзелите предлагат и социални придобивки. Когато редим пъзел с някого, ние подобряваме социалните си взаимодействия. Независимо дали се присъединяваме към група или играем с децата си, тези взаимодействия ни държат социално активни и също учат децата ни на социални умения.

Изводът е, че пъзелите стимулират мозъка, поддържайки го активен и практикувайки неговите умения.

10 неочаквани ползи от реденето на пъзели

1. Подобрена памет

Пъзелите са особено полезни за подобряване на краткосрочната памет. Този вид памет ни помага да помним форми и цветове, както и да визуализираме по-голямата картинка в стремежа си да открием кои парчета са съвместими едни с други.

2. По-добри умения за решаване на проблеми

Умението креативно да разрешаваме проблеми и да мислим критично е високо ценено в работния процес. Пъзелите ни помагат да развиваме всички тези важни умения.

3. Подобрени визуално-пространствени умения за разсъждение

Когато решаваме пъзел ни се налага да разглеждаме различни парчета и да разсъждаваме къде ще се вмести всяко едно от тях. Регулярното извършване на този мисловен процес ни помага да подобрим нашите визуално-пространствени умения за разсъждаване.

4. Повишаване на коефициента за интелигентност

Пъзелите подобряват нашия речник, памет и цялостен начин на разсъждение. Така че не бива да изненадва никого фактът, че една от многото ползи на пъзелите е това, че помагат за повишаване на коефициента на интелигентност (IQ).

5. Пъзелите помагат за превенция на Алцхаймер и деменция

Дори повишаването на вашия коефициент на интелигентност да не е сред приоритетите ви, запазването на мозъчните клетки в състояние на активност чрез реденето на пъзели, може да помогне в превенцията на симптоми на деменция и болест на Алцхаймер.

Редица изследвания сочат, че поддържането на активно мислене чрез пъзели и други дейности свързани с решаването на проблеми, може да намали броя на щети по мозъчните клетки, който е силно изразен при пациентите с болест на Алцхаймер.

Тази дейност също подпомага растежа на нови нервни клетки и укрепва връзките помежду им.

Изследователите откриват също така, че съществува корелация между броя на годините, в който даден човек е редял пъзели и вероятността те да развият болест на Алцхаймер.

6. Настроението се подобрява

Научно доказано е, че всеки път, в който успешно наредим даден пъзел, мозъкът произвежда допамин – това важи дори когато успеем да уцелим правилното място на дадено парче.

7. Ниски нива на стрес

В днешните времена на стрес, който ни заобикаля отвсякъде, пъзелите могат да са спасението, тъй като доказано помагат за понижаването на нивата на стрес.

9. Повишаване на продуктивността

Когато сме по-щастливи и по-малко стресирани е далеч по-лесно да се концентрираме. С подобряването на концентрацията идва и естественото подобрение на продуктивността.

10. По-добро сътрудничество с околните

Ако ви трябва още една добра причина да инкорпорирате пъзелите в работното ви пространство, кажете на шефа си, че те доказано изграждат сътрудничество между служителите.