През 1996 година Международната конфедерация на свободните синдикати обяви 28 април за паметен ден, в който да почетем паметта на жертвите и пострадалите в трудови злополуки. Ситуацията беше достигнала точката на неизбежната промяна. Колкото повече инвестиции се правеха в света, толкова повече се увеличаваше броят на злополуките, в това число и тези, които водят до смърт или инвалидност. Синдикатите, започнахме да протестираме и да провеждаме акции, които да привлекат обществената подкрепа и да предизвикат реакцията на политиците.Навсякъде по света се развяваха черни знамена, строяха се чешми, паметни плочи и други паметни знаци, които да отбележат не просто загубата и безвъзвратността, а да предизвикат справедливия обществен гняв. Искахме да има зачитане на човешкия живот повече от алчността на инвеститорите – обясняват от КТ „Подкрепа” и допълват:

След почти 5 години международната организация на труда /МОТ/ издаде ръководство как превенцията да стане основополагащия принцип за безопасност и здраве при работа, как моментните усилия да бъдат заменени със систематични действия, как да се организират национални системи за управление на безопасността и здравето при работа и системи за управление на риска в предприятията.

Борбата не е била напразна. Отчитайки всички положителни промени, ние се съгласихме този ден да не
е окъпан в черно, а да дава лъч надежда и да поставя ежегодно все по-високи цели в областта на безопасността и здравето при работа. Така през 2003 година МОТ обяви 28 април за Световен ден за безопасност и здраве при работа. В сегашните условия фокусът на Световния ден по безопасност и здраве при работа ще бъде „Безопасността и здравето при работа спасяват човешки животи”.

Според статистика от сайта на НОИ, през 2018г. трудовите злополуки в България са 2914, от тях 92 са смъртните случаи; през 2019г. трудовите злополуки са 2731, от тях 89 са смъртните случаи, а през първото тримесечие на 2020г. злополуките са 586 с 14 смъртни случая. В България смъртността от трудови злополуки е 3.6 на 100 хил. заети, което я поставя на трето място в ЕС по този показател. В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хил., докато у нас на 100 хил. работещи се отчитат 83 трудови инцидента, при средна стойност за ЕС – 1513 на 100 хиляди. Изводът е, че по всяка вероятност има укриване на трудови злополуки-смятат от КТ „Подкрепа”.