През 2010 година е създадена Агенция "ООН - жени", за да се обсъждат начини, по които правителствата, гражданското общество, агенциите на ООН и частният сектор могат заедно да ускорят намаляването на бракове между деца.

В Индия, една от страните в света с най-голям брой момичета, омъжени преди 18-тия си рожден ден, детските бракове са намалели на национално ниво от 54% през 1992-1993 г. до 43% през 2007-2008 г., но според световната организация темпът на промяна все още е бавен.

Опити в толкова различни страни като Бангладеш, Буркина Фасо, Джибути, Етиопия, Индия, Нигер, Сенегал и Сомалия показват как комбинирането на законови мерки с подкрепа на общностите, осигуряващи надеждни алтернативи - особено образование, както и създаването на възможност на общностите да дискутират и достигнат до категорично, колективно решение за прекратяване на детските бракове дават положителни резултати.

Образованието е една от най-ефективните стратегии да се предпазят момичетата от детските бракове. Когато момичетата могат да останат в училище, това може да промени и вижданията спрямо техните възможности в общността.

Делът на децата булки е намалял през изминалите 30 години, но все още са високи нивата на детските бракове в няколко региона на света, като особено уязвими са най-маргинализираните общности. Младите булки са често изолирани, откъснати от биологичните си семейства, лишени от възможността да посещават училище, което прекратява връзката им с връстниците и средата им.

Последните данни на УНИЦЕФ показват, че по света 70 милиона млади жени на възраст между 20 и 24 години са били омъжени преди навършване на 18 години. От тях 23 милиона са сключили брак преди да са навършили 15 години. Почти 400 милиона жени по света, на възраст от 20 до 49 години са били омъжени докато са били още деца.

Детският брак поставя момичетата в риск от ранна и нежелана бременност, водещ до животозастрашаващи последствия. Майчината смъртност, свързана с бременност и раждане, е важен компонент на смъртността сред момичета на възраст между 15-19 години, която наброява близо 50 000 случая по света всяка година.

Пет пъти по-голяма е опасността от смърт по време на бременност и раждане за момичета на възраст между 10 и 14 години, отколкото жени на възраст между 20-24 г. възраст.

Източник: vesti.bg