На 18 юни 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление у нас, делегатите на Третото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) решават за Ден на българската община да бъде определен 12 октомври.

Оттогава в Деня на общината - 12 октомври, всяка година у нас се организират различни по мащаб местни и национални инициативи. Целта е популяризиране дейността на местната власт, постигане по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, стимулиране на по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на нашата държава. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в Търновската конституция, приета на 16 април 1879 г., в Глава 1, чл. 3 на която е регламентирано: "Територията административно се дели на окръжия, околии и общини".

През 1991 г. в сегашната Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че "Република България е единна държава с местно самоуправление", а чл. 136 определя общината, като "основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление".