Днес Българската православна църква почита по нов стил паметта на двамата най-близки Христови ученици и следовници Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Навръх Петровден жителите и гостите на мездренското село Ребърково отбелязаха храмовия празник на тамошната черква. По този повод водосвет за телесно здраве и духовно спасение на миряните отслужи отец Георги Няголов от село Лик, който ги благослови и им пожела здраве, повече човещина помежду им, прошка и любов, за да вървят по пътищата, начертани от Господа.

Храмовия празник на ребърковската църква уважиха бившият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, кметът на селото Петър Петков и кметовете на съседните населени места Зверино, Люти брод и Люти дол - Цанко Цанев, Иван Коцев и Станислав Ангелов. Сред дошлите да се черкуват бяха възпитаници на Центъра за настаняване от семеен тип №3 в Мездра и доста именици.

По-сетне ребърковчани и техните гости се събраха на обща трапеза и въпреки че тази година Петровден се падна в сряда, се облажиха от овнешката курбан-чорба, приготвена от майсторите-готвачи Елисавета Тодорова и Георгица Митова.

Ребърковският храм „Св. ап. Петър и Павел” е на повече от един век. Той е осветен на тържествено на 12 юли (ст. стил) 1914 г. от тогавашния Врачански митрополит Константин (1873-1930).

В двора на църквата се намира войнишки паметник, въздигнат през 20-те години на миналия век в памет на загиналите от крайискърското селище за свободата и независимостта на България. Тук са погребани също кап. Филип Коцов (1881-1935), участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, и протойерей Кръстю Кръстев (1906-1994), дългогодишен свещеник в селото.

Друга любопитна подробност е, че на апсидата на църквата все още е запазена метална плочка, поставена в началото на XX век от Географския институт към тогавашното Министерство на войната, която указва точната надморска височина на Ребърково - 222 м, 23 см и 1 мм.