© opoznai.bg

"Основното, което трябва да направим, е да разкрием изцяло западната порта, защото миналата година буквално в последния ден на проучванията засякохме северната ѝ странѝца. От тази година са сменени правилата, по които става държавното финансиране. Обектите са разделени на групи, ние кандидатствахме в група "IБ", където сме класирани на първо място с най-висок брой точки и получаваме пълния размер на финансирането, за което кандидатстваме- близо 20 000 лева. Разкопките ще започнат около средата на месец септември", каза за Радио Видин Ваня Ставрева.

Разработена е дългосрочна 5-годишна програма за разкопките в Бонония.

"В детайли са разписани стъпките къде ще се работи, какви цели са поставени, за да може през този период, докато вървят археологическите разкопки, Общината да може да подготви проект и да кандидатства за социализирането на Бонония, тъй като има прекрасни възможности да стане нов туристически обект във Видин. Очаква се за пет години да бъдат проучени основните части, които се намират в общински терени. В момента се работи по западната крепостна стена. Между кула №8 и западната порта има празно пространство, което трябва да се проучи. Така ще имаме архитектурно-археологически комплекс с дължина около 200 метра", допълни Ваня Ставрева.

Антична Бонония има всички предпоставки да се превърне в привлекателен археологически обект, защото стените са запазени във височина и няма да има необходимост да се надграждат бутафорно със съвременни материали, обясняват още археолозите.

Тазгодишните проучвания на античния град Рациария край Арчар също получават държавно финансиране в размер на 25 000 лева.

Източник: bnr.bg/vidin