Изборът във всяка категория е направен на база на методология, включваща анкети на заинтересованите страни, като критериите за оценка на обектите са: привлекателност/атрактивност, значение, достъпност, пространствена структура, техническа възможност за дигитализация и др. Целите при избора на обектите са: съхраняване на материалните обекти за бъдещите поколения (сгради, църкви, паметници), привличане вниманието на туристи, осигуряване достъпност за хора в неравностойно положение.

В изборът на обектите участваха експерти от Регионалния исторически музей Враца, Регионалната библиотека Враца, общински администрации, неправителствени организации и читалища. Част от подбраните места са: Врачанската еко пътека, Горската пътека на приказките, пещера Леденика, Ритлите, Черепишкия манастир, църквата „Св. Николай“ с. Царевец, Куртпашовата кула, Кулата на мешчиите, комплекс дядо Йоцо гледа. с. Очин дол и др.

15 подобни обекта ще бъдат дигитализирани и в Природен парк „Железни Врата“, Румъния.

След края на проекта ще продължи дигитализирането на други обекти, тъй като закупеното оборудване ще остане на разположение на дирекциите на природните паркове.

Източник: vr-balkan.net