По отношение на констатациите от СМП, които са публикувани в табличен вид в индивидуалните профили на кандидатите в СЕУ за Кампания 2023, обръщаме внимание, че данните в посочените по-долу четири колони касаят условия за допустимост, които не са монитируеми за настоящата кампания. Това са колони:

- „Наличие на декларирана вегетационна група култури“;
- „Наличие на декларираната култура“;
- „Поддържане чрез паша“;
- „Поддържане чрез косене“.

Подробна информация за монитируемите условия за допустимост за Кампания 2023 беше публикувана на 06.11.2023 г. на сайта на ДФЗ. Към всяка от посочените по-горе колони при избор на съответното заглавие се визуализира допълнителен набор от инструменти. Такъв е бутонът, обозначен с въпросителна – „?“, даващ допълнителна информация и разяснения.

Също така земеделските стопаните трябва да имат предвид, че в случаите, при които считат, че СМП е разпознала дадена площ некоректно, т.е. като площ с несъответствие, могат да изразят несъгласието си по начина, посочен в публикуваното на сайта на ДФЗ видео. В него са описани поредицата от действия, които всеки кандидат, желаещ да изрази несъгласие или да коригира и оттегли площи, следва да изпълни. На всяко несъгласие от страна на бенефициера ще бъде направен преглед на наличните сателитни заснемания извън автоматичната процедура на СМП и констатацията ще бъде съобщена на кандидата през СЕУ.