Ставката по схемата за Кампания 2022 г. е в размер на 248,37 лв. на хектар. Определена е със Заповед РД 09-418 от 07.04.2023г. на министъра на земеделието.

Право на финансова подкрепа имат градинари, които отговарят на изискванията, разписани в Наредба 3 от 17 февруари 2015 г. Те трябва да обработват най-малко 0,5 хектара (заедно или по отделно) с протеинови култури, а площите им да са допустими за подпомагане по СЕПП. Схемата се състои в допълнително субсидиране за площите, заети с протеинови култури. Културите от тази група, за които е предвидено финансово подпомагане, са определени на базата на съдържанието на протеин в тях (над 20%). Те са богати и на белтъчини, което ги прави важни са естественото почвено плодородие. Включването им в сеитбооборотните схеми – като предшественици на други култури, намалява допълнителното азотно торене, което ги прави приложими и в биологичното земеделие.

Кандидатите по схемата могат едновременно да изпълнят и изискванията за наличие на екологично насочени площи в случай, че правилата са приложими за тяхното стопанство.

Протеиновите култури са важни за селското стопанство, тъй като осигуряват хранителния и фуражен баланс. Те оказват и благоприятно екологично въздействие върху земеделската земя, климата и водите.