Това стана в тяхно заявление до председателя на партията „ИТН” и в медиите. В него се посочват следните мотиви за това крайно решение. Ето пълния текст на заявлението:

Г-н председател,

С настоящото Ви заявяваме, че прекратяваме членството си и напускаме ПП “Има такъв народ“, считано от днес.

След като вчера парламентарната група на ПП „ИТН“ гласува „за“оставката на Председателя на Народното събрание г-н Никола Минчев заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, се убедихме, че е немислимо да оставаме нито ден повече в тази партия.

Ние се включихме в ПП „ИТН“ /част от нас и в учредяването й/ водени от идеята за промяна на порочния модел „ГЕРБ+ДПС“, за спиране на безогледното ограбване на държавата чрез обществени поръчки и обръчи от фирми, за съдебна реформа, мажоритарен вот и възстановяване на народния суверенитет, са свобода на словото и правото на мнение, за справедливост и демокрация, заевроатлантическа интеграция, за независимост и просперитет на България. Ние поведохме към членство в партията наши близки и познати, убеждавахме да гласуват за ПП „ИТН“хора, които уважаваме и ни уважават, хора, на които вярваме и ни вярват. Ние дадохме всичко от себе си в трите парламентарни избори през 2021г. за успеха на партията, не я предадохме дори и в тежките дни след третия парламентарен вот, именно защото вярвахме, че и вие вярвате в прокламираните от ПП „ИТН“ идеали и цели. Независимо от съмненията, които породи нежеланието ви да съставите правителство след 11 юли, проявено чрез издигане на невероятни кандидатури за премиер и министри в обявения от вас кабинет, с програма, която нямаше нищо общо с програмата на партията и с лица, които не бяха участвали дотогава в нашата борба за промяна. Ние продължихме да защитаваме каузата, защото смятахме, че е ваша и нашаобща кауза. Подкрепихме и участието на партията в действащото правителство, въпреки че трима от министрите също дойдоха извън ПП „ИТН“. Всички виждахме авторитарния стил на управление на партията, все по-неразбираеми за нас ставаха решения и действия на народните представители и министри от ПП „ИТН“, но въпреки това ви подкрепяхме.

Когато обявихте изтегляне на министрите от кабинета, приехме това за тактически ход за въздействие върху кабинетапо темата Северна Македония. Не искахме да си представим, че смятате да сваляте правителството, което и ПП“ИТН“ е създала. След напускането на партията от петимата народни представители – Георги Георгиев, Николай Радулов, Иво Атанасов, Деян Петков, Светлин Стоянов и от министър Радостин Василев,за нас вече стана безпощадно ясно, че сме били излъгани. Повярвахме им, защото знаем, че те казват истината. От тях разбрахме, че сме били използвани да излъжем нашите близки и приятели. Че сме били използвани, за да се задуши идеята за промяна и правова държава. Че сме били използвани да се върне на бял кон статуквото ГЕРБ, което вие доскоро обещавахте да „изчегъртате“.

А вчера разбрахме, че сме предадени. Предадени сме лично от вас, защото решенията в тази партия ги вземате вие еднолично, а парламентарната група ползватесамо като група оператори на пултове за гласуване.

Имаше такъв народ,но вече няма!

И няма такъв резил, какъвто сътвори вчера парламентарната група на ПП „ИТН“!

И няма такова национално предателство, каквото се готви ПП „ИТН“ да сътвори, като свали реформаторското правителство и доведе на власт модела #Кой+ГЕРБ+ДПС+“Възраждане“. Този модел ще върне България в блатото на корупцията и ще ни откъсне от Европа. Този модел ще ни върне 40 години назад в съветската ера.

Не, благодаря.

Ние бяхме дотук.

Напускаме партията с гордо вдигнати чела и ще направим всичко възможно, за да ви спрем.

Призоваваме всички народни представители от парламентарната група на ПП „ИТН“ да последват примера на своите петима колеги и да дадат подкрепата си за реформаторското правителство на премиера Кирил Петков при гласуването на вота за недоверие в Народното събрание, като гласуват „против“.

Против завладяването на държавата от силите на злото. Против съюза с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Против отнемането на националния суверенитет.

България е над всичко и над всички.

Да живее България!

ВЕЧЕ БЕЗ УВАЖЕНИЕ:

Гергана Пепиева Николова, общински координатор за община Враца

Стефан Красимиров Стефанов, общински координатор за община Мездра

Иван Веселинов Петков, общински координатор за община Роман

Емил Георгиев Апостолов, общински координатор за община Криводол

Лъчезар Боянов Бичовски, общински координатор за община Борован

Христиан Лъчезаров Христов, общински координатор за община Хайредин

Данаил Георгиев Йорданов, общински координатор за общините Козлодуй и Мизия

Николай Илиев Ценков, общински координатор за община Оряхово