© Община Берковица

Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който похвали децата за техния огромен труд за намиране и систематизиране на материалите.

Изложбата представлява 10 табла, на които четвъртокласниците са представили своя прочит на събитията от преди век и половина, представили са също главните действащи лица, поставили началото на младата българска държава. В продължение на близо месец учениците са проучвали различни исторически източници, атласи, снимки и под ръководството на учителката Филонка Горанова са изработили своите табла.

При представянето на изложбата децата попитаха гостите, дали знаят, че Търновската конституция е била една от най-демократичните, прогресивни и новаторски за времето си, попитаха също, дали знаят, че 2/3 от новите политици - създатели на конституцията, са владеели френски, че около 70 души от тях са били активни участници в националноосвободителното движение преди Освобождението, и че е имало делегати от Берковица на Учредителното събрание, приело Търновската конституция и т.н..

По повод предстоящия национален празник – 3 март, кметът подари на класа българското знаме и конституцията на всяко дете. Изложбата „Търновска конституция“ ще е експонирана от 22 февруари до 8 март в сградата на Общинска администрация – Берковица, ет. 2.

Източник: berkovitsa.bg