1. Алберт Айнщайн - гениалният учен не блестял с особени заложби в училище – минавал за трудно схватливо дете и мнозина дори го мислили за бавно развиващ се. Родителите му често трябвало да търпят критика от учителите заради оценките на сина им.

2. Антон Чехов -отначало руският писател и драматург Антон Чехов учи в гръцко училище за момчета в родния си град Таганрог. През 1868 година се мести в местната Мъжка класическа гимназия, но се налага да повтори една година, тъй като не успява да си вземе изпита по старогръцки.

3. Джон Ф. Кенеди - трудно е да си го представим, но президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди се славел в училище с прозвището „несретник“. Очевидно на бъдещия американски ръководител не му пукало много, тъй като дори сформирал група със свои приятели- двойкаджии, с които на шега се наричали „Несретниците“.

4. Лудвиг Ван Бетховен - въпреки математическата сложност на неговите композиции, Бетовен цял живот се борел с числата. Композиторът напуска училище, когато е 11-годишен, научил се да събира и изважда, но не можел да умножава и дели. В резултат, гениалният композитор изпитвал сериозни трудности със следенето на личните си финанси.

5. Исак Нютон - освен че от дете бил доста ексцентричен, на бъдещия блестящ ум Исак Нютон му се носела славата на голям мързел в училище. Най-лошият ученик в клас. След като негов съученик му нанася няколко синини, Исак решава да се вземе в ръце и да стане най-добрият в класа.

6. Наполеон Бонапарт - легендарният френски военачалник Наполеон Бонапарт бил зле по всички предмети, с изключение на математиката. Хуманитарните предмети, например, го измъчвали много – до края на живота си императорът на Франция пише с ужасно много грешки.

7. Ричард Брансън - като дете бъдещият собственик на финансов конгломерат от близо 400 компании, милиардер и филантроп Ричард Брансън страдал от дислексия, заради което дълго време не могъл да чете.

8. Уинстън Чърчил - избираният два пъти за министър- председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил сам признава, че изпитвал огромна неприязън към ученето. В крайна сметка, освен британски премиер, двойкаджията в училище получава и Нобелова награда за литература.

9. Александър Пушкин - основоположникът на руския литературен реализъм Александър Пушкин бил втори по успех във випуска си…, но за ужас на родителите му отзад напред.

10. Томас Едисон - когато изобретателят на електрическата крушка бил изхвърлен от училище, заявили на родителите му: „Вашето дете е идиот, няма място при другите ученици. Учете си го сами!“.

Източник: actualno.com