© ПП ГЕРБ - Враца

Тя коментира също, че ГЕРБ е постъпила достатъчно отговорно с кандидатурата на проф. Николай Габровски и имената за един бъдещ кабинет от експерти, равноотдалечени от всички партии. “Това щеше да бъде едно успешно правителство на България”, акцентира още тя. Мандатът се връчва в условията на един скандал, случаят с Nexo, изключително неприятен за имиджа на страната ни като цяло, заяви още Петя Аврамова. “Последните две години, в управлението на редовното правителство на “Продължаваме промяната” и няколкото служебни правителства, се взеха множество решения, които са в ущърб на държавата и гражданите”, категорично заяви инж. Аврамова. Според народните представители от Враца, няма сфера от обществено - икономическия живот, която да не е сериозно пострадала, а водещите до този извод решения са свързани с поети ангажименти за затваряне на 50% от въглищните централи до 2025 г., скандалът с меморандума с Джемкорп, както и вкарването на посредници при закупуването на руски газ, с което българските граждани и бизнеса бяха принудени да заплащат с 30% по-скъпо. “Заради управлението на “Продължаваме промяната”, българите не усетиха разликата в цената между сорта Брент и руския Уралс, за който имаме дерогация. Този един лев, за който говорим от няколко месеца не отиде при българските граждани, а във фирмите “Лукойл” и “Литаско”, уточни Аврамова.

Народният представител Мартин Харизанов поясни, че с новоприетия Закон за компенсиране на горивата, помощта от 1 лев на литър гориво за потребителите ще бъде таргетирана, напълно справедливо и без дискриминация към юридическите лица. “Взетите пари от свръхпечалбите на Лукойл ще бъдат дадени като компенсация на близо 2 млн. активни шофьори, а тези хора, които нямат автомобил - ще получат ваучери за транспорт”, каза още Мартин Харизанов. Той припомни на медиите за обвиненията на Асен Василев и твърденията, че Младежки ГЕРБ са виновни за покачването на цените на горивата. “Искам да попитам Асен Василев къде реално отидоха тези 3 млрд. лева, които изчезнаха и мога само да потвърдя - със сигурност тези пари не са отишли за построяването на нови тунели, магистрали и мостове, още по-малко за поддръжка на инфраструктурата на страната”, подчерта Мартин Харизанов.

Народният представител Петя Аврамова припомни и за поетия ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост, който всички български граждани и юридически лица очакваха за да повиши конкурентоспособността на българската икономика и стандарта на живот след Ковид кризата. “Всъщност в Плана са приети 40 % намаляване на емисиите на парниковите газове спрямо 2019 година, със срок до 2025 г. Това автоматично означава, че България трябва да затвори 50% от въглищните си централи. Ползите от заложеното изграждане на огромен парк от батерии са изключително имагинерни, а загубите при затваряне на централите са огромни”, каза Аврамова. Тя уточни, че по предложение на ПГ на ГЕРБ - СДС в НС са приети законови промени, които задължават правителството да предоговори поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост и да премахне текстовете за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Същевременно с това е направена промяна в останалата част от Плана, като част от средствата се прехвърлят за изпълнението на мерки за енергийна ефективност на жилищни сгради, в това число и на еднофамилни.

Петя Аврамова акцентира и върху спекулациите от страна на “Продължаваме промяната” по темата с приетия Общоевропейски ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 55% към базова година 1990. “България вече е покрила този ангажимент към днешна дата, а “Продължаваме промяната” са заложили намаляване с 40% към базова година 2019, което автоматично означава закриване на 50% от въглищните централи”, категорично заяви Петя Аврамова. Това реално е тежък удар по енергийната система на страната ни и заплашва да превърне България от нетен износител в нетен вносител на електроенергия.

Петя Аврамова определи като изключително важно приетото решение от Народното събрание за строеж на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй”, което пряко ще повлияе върху стандарта на живот в региона, както и върху енергийната сигурност на страната.

“С промените в Закона за устройство на територията, предложени от мен и колегите от ГЕРБ, приехме облекчен режим за изграждане на соларни и фотоволтаични инсталации. В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за изграждане на фотоволтаици и соларни инсталации за топла вода за битовите потребители за собствени нужди” добави инж. Аврамова. По този начин българските граждани на уведомителен режим, без необходимост от разрешение за строеж, ще могат да ги изграждат върху жилищни и вилни сгради. Инсталираната мощност за фотоволтаици не трябва да надхвърля 20 kW.

По време на пресконференцията, народният представител Мартин Харизанов разясни казуса с дълго чакания ремонт на лекоатлетическата писта на Стадион “Христо Ботев” във Враца.

“За съжаление, за пореден път виждаме как единственото правителство, което работеше да развитието на спорта, беше правителството на ГЕРБ”, заяви Харизанов и припомни, че екипът на кмета на Община Враца Калин Каменов вече три години настоява държавата да помогне с осигуряването на средства за ремонт на пистата на един от най-големите стадиони в страната. По времето на Кабинета Борисов 3, средства в размер на 1,3 млн. лева са били осигурени от бившия спортен министър Красен Кралев, а за ремонта е обявена обществена поръчка. Поръчката е спряна по време на управлението на служебното правителство, а няколко месеца по-късно, сума, близка до този размер е отпусната на друга община от министър Радостин Василев.

“В тази община, лекоатлетическата писта е завършена. От отговора на въпросът, който зададох на служебния министър Весела Лечева относно казуса, стана ясно, че Министерство на младежта и спорта няма намерение да го реши, а изпраща отново проекта на етап „Подготовка“ по Наредбата за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти. За нас - врачани е обидно и според мен е пример как не трябва да се случват нещата в нашата държава. Не бива интересите на врачани да станат заложници на политическата власт и политическите пристрастия на един или друг министър”, категоричен беше Мартин Харизанов и допълни, че ще настоява да бъде направено всичко необходимо Враца да има модерна лекоатлетическа писта.

Петя Аврамова коментира темата, с която е лично ангажирана за строителството на пътища и в частност на скоростния път “Видин - Ботевград”. “Стопирането на строителството на обектите има определена цел. Две години не се решават проблеми, не се решават казуси, а се създават проблеми по тази тема и за всички вече е ясно, че с това политическо говорене, строителството на магистрали и пътища стана жертва и заложник на политически амбиции”, заяви бившият регионален министър. Тя определи като често използвана от управляващите МРРБ гръмката фраза “незаконно строителство”. В Закона ясно е разписано, че трябва да се състави констативен протокол, заповед за премахване на това незаконно строителство и акт за административно нарушение.

“Много удобно, в последните две години, никой от управляващите МРРБ не предприе съответните разписани в Закона действия. Напротив - темата, преди всички избори започваше да се дискутира отново. В същото време, забавянето на отчуждителните процедури е факт, а издаването на разрешение за строеж е стопирано, за да може темата да стои в дневния ред на всяка предизборна кампания”, уточни инж. Аврамова. Тя припомни всички усилия, които са направени при управлението на ГЕРБ и когато е била министър на регионалното развитие, за да стартира изграждането на този път. “Последното разрешение за строеж е от Макреш до Ружинци и е направено в края на мандата ми като Министър на регионалното развитие. Разрешително за строеж има от Видин до Ружинци и от Мездра до Ботевград. Две години нашият Северозападен регион чака да бъдат стартирани останалите участъци, да бъдат проведени отчуждителните процедури и издадени разрешения за строеж. Хората от Северна България чакат да видят реално строителство по останалите лотове на АМ “Хемус”. Нищо такова не се случи и аз твърдя, че това е единствено за да служи темата за политически опорки на някои, желаещи властта в България”, заяви инж. Аврамова и допълни, че още се чака изготвянето на подробен устройствен план и разширен идеен проект за околовръстния път на Враца, който също трябва да стане четирилентов и да е част от пътя Видин - Ботевград. По думите й заданието за проектиране е било готово през месец април 2021 година.

В края на пресконференцията, инж. Аврамова акцентира върху средствата, които общините от област Враца са получили от държавата за периода 2018 година - април 2021 година. “За периода чрез постановления на Министерски съвет, всички общини от областта за получили малко над 50 млн. лева, което е почти по 17 милиона на година. За сравнение, за последните две години, държавата е осигурила средства на общините от област Враца в размер на 17 милиона лева - тоест по 8,5 милиона лева на година”, обобщи инж. Аврамова и допълни, че общините и гражданите в област Враца са толкова ощетени, колкото и с всички други решения, вземани в последните две години в ущърб на държавата и българските граждани.