Това, което продължава, разбира се, са мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните, започна министърът.

Има и нова помощ за затворените бизнеси, приета днес на Министерски съвет, обяви вицепремиерът. "Това е постановление за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Работещите, осигурени на 8 часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лв. на ден. Още в петък, когато излезе постановлението в Държавен вестник, ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта всички условия и документи. На практика за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на служителите, по предоставен от работодателите списък на работниците. Те ще трябва да са в неплатен отпуск. Ще трябва да представят и банковите си сметки, така че АЗ да превежда директно на тях средствата.", каза Сачева. С мярката правителството смята да подпомогне 50 000 души с отделени за това 50 милиона лв.

По време на брифинга икономическият министър обяви, че сектор "Търговия" остава изцяло отворен по време на локдауна и гарантира на бизнеса: Мерките ще важат САМО 3 седмици

За родителите Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, знаете, че имаме нова помощ, която приехме и която може да се използва, тъй като променихме и критериите за достъпа до нея. Средният доход на член от семейството трябва бъде 915 лв. и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв. минималната работна заплата, припомни Сачева.

Всеки, който иска, може още сега да влезе в сайта на Агенцията за социално подпомагане, за да види условията, призова тя и коментира: "Критерият е доста висок, така че ще можем да подкрепим доста родители, тъй като голяма част от тях, знаете, че са използвали вече своите платени отпуски. Разбира се, взели сме за база минималната работна заплата. Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който много от тях получават, но е помощта, която можем да осигурим веднага и с която можем да облекчим именно тези 3 седмици до 21 декември."

"В готовност са и колегите от Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки и тя продължава, така че родителите в заетост (както се казва програмата) могат да кандидатстват за детегледачка, която да използват следващият месец.", каза още Сачева. Тъй като вероятно при училищата и детските градини затварянето ще продължи малко повече, призна социалният министър, тъй като ще има и коледна ваканция при тях. Те вероятно ще отворят след Нова година.

Продължава и плащането на 1000 лв. на всички медицински професионалисти Тя е по ОП "Развитие на човешките ресурси" и до момента са изплатени 59 081 възнаграждения. Обхванати са почти 18 000 лекари и медицински специалисти. Ще продължи и подкрепата за общопрактикуващите специалисти, каза тя.

Прогнозите на правителството са общо възнагражденията за медици да достигнат до 80 000 броя в 170 лечебни заведения.

Източник: actualno.com