Платформата стартира на 9 юни като част от проект за сътрудничество между БАРПТЛ и Федерация „Български пациентски форум“. 182 сигнала от цялата страна бяха получени и обработени за това време.

В 53% от случаите решението се крие във вноса и бързите вътреобщностни доставки, тъй като сигналите се отнасят за лекарства, които са с трайно или временно преустановен внос в България по желание на производителя.

Експерти във фармабизнеса коментираха, че това е заради малкия дялов пазар в нашата страна по отношение на този в Европа, както и за ниските им продажни цени.

Липсата на информация е причина за 65% от сигналите, показват още изводите от проучването. 20 на сто от случаите са приключени с предоставена информация къде лекарството е налично, а в над 60 процента подателите са насочени към лекуващия ги специалист. Сигналите се отнасят до общо 120 продукта, което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от един сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа.

Първата у нас интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства бе демонстрирана на 9 юни 2018 на Конференция на Федерация Български пациентски форум. Тя функционира на www.parallel-trade-development.org.