300 000 се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.„Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят Борисов.

На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата.

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. „Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“, подчерта проф. Овчаров.

Другите обекти, за които днес Министерският съвет отпусна средства, са 450 000 лв. на община Кърджали за консервация на Скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград. 300 000 лв. се предоставиха на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис. 100 000 лв. бяха одобрени и за Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис - Михаил Покръстител“ град Разград.