© БНР

Председателят на Фонда Димитър Иванов:

"Общественият дарителски фонд е създаден да подкрепя нуждите на града. Наскоро се наложи на един от нашите колеги от УС да мине през отделението и каза, че картинката е плачевна. Затова решихме да продължим с ремонта".

Врачанчетата да се раждат във Враца. Тази кауза обедини местната общественост за втора поредна година в дните около Рождество Христово. Причина да бъде активирана отново гражданската енергия е отблъскващото състояние на Акушеро-гинекологичното отделение към врачанската болница.

"Родилното не е ремонтирано основно от 1972 година. Баните и тоалетните са общи, с изключение на две ремонтирани стаи. Имаше период, в който жените избираха да раждат в Мездра или в Монтана", каза Мария Димитрова, член на УС на Обществения дарителски фонд във Враца, който тази година събира средства за ремонт на родилното отделение.

Миналата Коледа каузата фокусира вниманието на врачани с две кампании. Средства за отделението събраха ученици от училищната програма "Тийноватор". Голяма сума беше събрана и от общественика Мартин Харизанов. Тя беше вложена за 20 нови специализирани легла за родилки и за ремонт на две от шестте стаи в отделението.

В навечерието на рождественските празници Общественият дарителски фонд във Враца организира благотворителна вечер в подкрепа на родилното отделение.

"Успяхме да съберем над 39 000 лева, което е приятна изненада. Надяваме се да ремонтираме още три стаи. Така ще останат само една стая и коридорът".

Въпреки високите цени от Обществения дарителски фонд се надяват и правят всичко възможно да доведат до успешен край каузата, която обедини врачани - да бъдат подобрени условията в родилното отделение на многопрофилната болница в града.

Източник: bnr.bg