Повече от 400 деца от различни училища в гр. Монтана се насладиха на изпълненията на талантливите актьори, певци и танцьори от Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата”, с ръководител г-жа Миглена Георгиева. Възпитаниците от Вокално студио „Детски смях”, с ръководители Латинка Боева и Миглена Георгиева, Клуб по модерни танци „Дъга”, с ръководител Светла Иванова и Театрално студио „Автограф”, с ръководител Анастасия Янчева, заслужено получиха нестихващите аплодисменти на многобройната публика.

Маратонът в регионална библиотека „Гео Милев” е програма за лятно четене със състезателен характер и ще продължи до 31 август т. г. Той се провежда под патронажа на кмета на община Монтана Златко Живков, с подкрепата на общинска администрация, културните институции и училища.

В рамките на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите” 2 – 23 април, организирана от Асоциация „Българска книга” в партньорство с Българската Библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науките, за дванадесета поредна година, ББИА стартира Маратон на четенето. Откриването му дава старт на четенето и общуването с книгите - носители на непреходни ценности в човешката история и култура. На официалното откриване на Маратона присъстваха: гл. експерт „Култура и вероизповедания” в община Монтана Нели Василева, ст. експерт по български език и литература при РУО – Монтана Марияна Иванова и ст. експерт по предучилищно образование Персияна Петкова.