Намаляването на средната заболеваемост за страната спада по малко всеки ден от началото на месеца. Най-високи стойности на този показател бяха засечени на 1 февруари – 1754 на 100 000 души.

Все още обаче всички области са в тъмночервена зона със заболеваемост над 500 на 100 000 души. Според картата на страната по новия пандемичен план, всичките пет региона са в Етап 3.

Това означава, че заведенията трябва да работят на 50% капацитет и до 22 часа,а учениците да са на ротация.

Децата трябва да учат на ротация. В София обаче от днес мерките се разхлабват- заведенията вече нямат вечерен час, а от 14 февруари всички ученици ще могат да учат в клас.

Учениците в страната започнаха втория срок в понеделник след по-дългата междусрочна ваканция. Идеята на властите беше да се овладее малко разпространението на коронавируса. Втория срок присъствено започнаха да учат всички класове от 1 до 12 клас от областите Силистра, Разград, Търговище. В Бургас, Шумен и Стара Загора присъствено учат само началният курс, останалите ще са онлайн. Всички останали са на ротация, като от 1 до 4 клас са си присъствено, както е заложено в плана.