Преди 15 години проф. Кенджи Тираджима от Токийския университет в Япония в продължение на пет години обикалял, събирал и записвал автентични текстове и изпълнения на родопските песни. Впечатлен от мелодичността им, той решил да ги ползва с лечебна цел.

В една клиника имало хора с една и съща диагноза и едни и същи операции. Затова професорът направил експеримент. В една стая пускали родопска музика, в другата не. Оказало се, че хората, които са слушали българската музика, са се чувствали емоционално по-добре и са оздравели по-бързо. По време на своите изследвания проф. Кираджима записал два диска с общо200 песни.

Секретарят на читалище „Зора" в село Давидково - Сийка Красимирова разказва повече за мисията на японския учен. Тя споделя, че всяка година той идвал в селото, лятото месеци наред и с колежката библиотекарка, и с няколко ентусиасти читалищни дейци обикаляли из цяло Давидково и търсели възрастни хора, от които да „извадят" възможно най-автентичния песенен фолклор на местното население.

Сийка Красимирова разказва още и за записите на самите песни и текстове, които са абсолютно автентични - на местния диалект, с всички използвани местни думи и имена. Те са направили аудиозапис, събран в два диска заедно със сборника, който професорът издал на български, на японски и на английски. Този сборник е разпространен почти в цяла Европа.


Източник: uspelite.bg