Политиките на Фонд „Социална закрила“ винаги са били насочени към нуждите на хората с увреждания. Чрез него се финансират проекти, с които максимално много хора да получат по-добри условия за живот. През последните години Методиката на финансиране на Фонда беше променена, така че да се оптимизират предоставяните възможности, както и да се дадат нови в извънредни или кризисни ситуации.

Благодарение на това Министерството на труда и социалната политика предложи програма за закупуване на компютри, таблети и периферия на деца от социалните услуги в страната. В момента във Фонда са постъпили 111 проектни предложения за закупуване на уреди, поддържане на материалната база на социалните услуги или изграждане на нова, както и за реконструкция и модернизация на нова, която да се ползва за подпомагане на хора с увреждания. Седем души ще получат средства, с които да реконструират личните си автомобили и да могат да шофират. 274 души са получили средства за закупуване на помощни средства като колички или за монтиране на рампи за придвижване.

Чрез ФСЗ до май МТСП успя да подпомогне 5500 лица по целевата програма „Обществени трапезарии“, като услугата се предоставя от 35 доставчика в 42 общини на територията на цялата страна. Бюджетът й е 3 200 000 лв. до края на годината.