На фона на всичко това в читалищната библиотека също се забеляза един отлив на читателите. Разбира се, редовните потребители продължават да посещават библиотеката при спазване на противоепидемичните мерки, но не и младата аудитория, която я изпълва с живот.

Все пак по-важно е да се запази здравето и пълноценния живот на читателите. Затова през 2021 г. читалището ще наложи по-гъвкаво библиотечно и информационно обслужване за читателите. Още повече след като софтуерните програми на „Автоматизирана библиотека“, с които се извършва библиотечното обслужване са актуализирани и подобрени.

В тази връзка за редовните читатели тази година, 2021, ще се обявят някои нови инициативи.

Първата от тях са номинации в различни категории: номинация „Най-редовен читател“, което означава заемане и връщане на книги в определения, според правилата срок, без закъснение, както за читателите до 14 годишна възраст, така и за читателите в отдел Заемна за възрастни.

Номинация „Най-активен читател“ – за най-много прочетени книги през годината отново в двете възрастови категории. Номинация „Най-възрастен читател“, номинация за „Най-дългогодишен читател“ на библиотеката, който без прекъсване я е посещавал, номинация „Най-млад читател, номинация Читател на годината – за принос към библиотеката.

Това включва не само заемане и четене на книги, но номинираните читатели да бъдат посланици на библиотеката, активно да посещават културно-просветните изяви, да са ангажирани с проблемите на библиотеката, да съдействат за дарения на книги и/или други материали, от които тя се нуждае.

Във всички категории ще се присъждат номинации за мъж и за жена, за момче и за момиче, за да има равнопоставеност и обективност. Номинациите ще се излъчват от библиотекарите, работещи в двете обслужващи звена на библиотеката, които пряко могат да наблюдават своите потребители, за да ги предлагат. Предложенията ще се разглеждат от комисия, съставена от читалищното настоятелство и читалищната администрация, която обективно да присъди наградите на тези, които наистина заслужават. Церемонията по награждаването ще се извърши в края на годината, когато тържествено ще се обявят, заедно с връчване на свидетелствата за дарителите на читалището. Наградите ще са предметни.

Друга новост, която библиотеката към мездренското читалище обявява, са дните на отворени врати. Това ще се случи в две кампании, които са свързани с Националната библиотечна седмица и за Деня на народните будители. В рамките на тези дни библиотеката обявява безплатен абонамент за всички читатели, които се включат, дни без глоби за закъснели да върнат своите книги читатели. Също така колективни посещения и запознаване с детайлите в работата на библиотеката – с други думи да опознаят професията библиотекар и при желание могат да се включат в инициативата „Днес съм библиотекар“. В кампанията за Деня на будителите безплатен абонамент ще има само за ученици и студенти.

Тези инициативи имат за цел да се реагира адекватно на времето и въпреки пандемията, да направи четенето за потребителите по-приятно, а библиотеката – търсена.