Инж. Цветан Асенов поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Видин Огнян Ценков и почетен плакет в знак на признателност към активната дългогодишна работа и постигнати резултати от читалищните дейци. "Искам да изразя своето удовлетворение от факта, че читалищното дело има здрави корени, то сплотява хората и днес в желанието им да съхранят хубавите местни обичаи. Пожелавам на всички вас да работите със същата всеотдайност и занапред, да учите на любов и уважение към народните традиции децата и младите хора, за да запазят ценното фолклорно и културно богатство на своето родно селище”, пише в адреса.

Приветствие поднесе и областният управител Албена Георгиева, която поздрави всички жители и гости на Покрайна и пожела много нови сили и вдъхновение на читалищните дейци. Поздравителен адрес беше получен и от народния представител Владимир Тошев.

По повод 90-годишнината на Читалище "Просвета-1927” бе поставено началото на фестивала "Нашенци у старо време”. На него бяха показани различни обичаи, определящи начина на живот и бита на населението, народни носии, вкусни местни гозби и др. Читалищни дейци и участници във фестивала бяха наградени с грамоти. Отличие имаше и за най-малкия участник - петмесечния Борис, което получи неговата майка Ева Петкова. В проявата се включиха и представители на читалището от с. Асеново, Община Никопол.

Сред създателите и първи председател на читалището в Покрайна е Кирил Миларезов, а първият библиотекар е Иван Ефендиев. Културният институт се гордее с танцовия си състав "Веселие”, танцова формация "Мъндриле”, които печелят редица награди на престижни фестивали в Копривщица, Рожен и Рибарица.